Anvendelse

Direkte anvendelse af friske urter

Den nemmeste måde at bruge lægeplanter er helt enkelt at spise de friske urter. Mange af krydderurterne smager godt og bruges i forvejen til at give velsmag i salater og som grønt drys på mad. Et eksempel er at tygge salvieblade som et middel mod tandkødsbetændelse.

De friske urter kan også gnides på huden. Nogle af indholdsstofferne vil blive optaget i kroppen igennem huden. Et eksempel er brug af vejbredblade gnedet på huden mod svien i huden efter kontakt med brændenælder.

Te

Den mest almindelige måde at bruge lægeplanter er som te. Man kan lave the af både tørrede og friske urter. Metoden er den samme som ved almindelig tebrygning. Bruges friske blade skal der normalt en lille håndfuld urt til en kop te. Er der tale om tørrede urter skal der bruges en spiseskefuld til en kop te.

Udtræk på sprit eller olie

Planteudtræk indtages normalt dråbevis i vand eller i mad. Hvis det er et velsmagende udtræk kan det bruges som smagstilsætning i te, marinader eller dressinger. Udtræk kan også bruges udvortes som tilsætning til omslag. Olieudtræk kan desuden bruges som massageolie.

Omslag

Omslag er en grød af findelt lægeplante lavet med varmt eller koldt vand. Omslaget laves ved at smøre urtegrøden ud på et stykke lærred, som sø lægges på det sted, som skal behandles. Omslag kan være kolde eller varme.

Dampbade

Et urtedampbad laves ved at overhælde et par håndfulde lægeplante med kogende vand i en stor skål eller balje. Man holder hovedet ind over skålen og lægger et håndklæde over hoved og skål. Håndklædet danner en slags telt, som kan holde dampene fra badet samlet om hovedet. Dampene fra badet indåndes. Fremgangsmåden bruges til planter, som indeholder olier, der er flygtige med vanddamp, som for eksempel timian.

Hånd- og fodbade

Udtræk af urter med varmt vand kan bruges som fodbad eller håndbad. De aktive indholdsstoffer fra lægeplanterne optages i kroppen igennem huden. Bade er også meget velegnede til at behandle forskellige hudlidelser, som for eksempel svampeinfektioner i huden.